Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








D-ale ierarhiilor (3)

        de Gheorghe Grigurcu

„Asta da prietenie la toartă! Britanicul Lee Calvert, de 46 de ani, un mare iubitor de animale, a găsit în martie 2020 un pui de cioară căzut din cuib. L-a luat cu el acasă şi l-a îngrijit. L-a numit Russell Crow şi, după ce a învăţat să zboare, l-a lăsat liber să plece. Însă Russell Crow nu a plecat. S-a obişnuit în casa lui Calvert şi cea mai mare plăcere a lui este să fure mîncarea celor doi bulldogi, Chunk şi Yogi. (…) Stăpînul a povestit că Russell este foarte inteligent: a învăţat să latre precum cîinii, imită tusea, sirenele de la poliţie şi chiar măcănitul raţelor. Zilele trecute l-a auzit reproducîndu-i rîsul” (Click, 2021).

*

Gloria sa: aceste vreascuri şi frunze uscate din Arborele vieţii, arzînd domol în curte.

*

Scriptor care stă în faţa Destinului precum în faţa unui croitor care, uşor distrat, îi ia măsură pentru costumul funebru.

*

Chiar după ce ţi-a „reuşit” ceva, nu în ultimul rînd un text, devii depresiv. Oare de ce? Poate pentru că dispare acel interludiu dintre tine şi lume care e aşteptarea, menit a realiza, împotriva tuturor vicisitudinilor, echilibrul tău cel mai semnificativ cu lumea.

*

„Să vorbeşti mult despre tine poate fi şi un mijloc de a te ascunde” (Nietzsche).

*

A.E.: „Indiferenţa ucide. Alteori şi deferenţa”.

*

„«În viitor, telefonul va putea fi purtat de fiecare asupra lui aşa cum astăzi purtăm ceasul la mînă. Probabil că nu va mai fi nevoie să formezi numărul şi cred că oamenii se vor putea vedea la faţă atunci cînd se vor suna. S-ar putea chiar ca telefonul să traducă ceea ce spui în limba celuilalt» (Mark R. Sullivan, directorul companiei Pacific Telephone & Telegraph Co. din San Francisco, într-un articol apărut în Tacoma News Tribune din 11 aprilie 1953)” (Dilema veche, 2021).

*

Obiectivitatea ta subiectivă badinînd cu subiectivitatea obiectivă a Celuilalt.

*

Cît de dificil te desparţi de ceea ce n-ai avut!

*

Spre a-l cunoaşte pe Celălalt, încerci a te apropia de acesta. Spre a te cunoaşte pe tine, încerci a lua o distanţă faţă de tine însuţi.

*

Judecată de oltean: „Nu există o prietenie reală şi sinceră decît între indivizi cu pungi egale” (Petre Pandrea). Dar nu cumva are dreptate?

*

„Justiţia este un mister, nu o iluzie” (Chesterton).

*

Prietenul: un Celălalt pe care încerci a-l preface în tine însuţi.

*

„Confundăm întotdeauna omul şi artistul, sub pretextul că hazardul i-a adunat în acelaşi trup. La Fontaine a scris scrisori imorale femeilor, ceea ce nu ne împiedică să-l admirăm. De fapt, e foarte simplu: Verlaine avea geniul unui zeu şi inima unui porc. Cei care au trăit în preajma lui trebuie să fi îndurat multe. Treaba lor. Erau vinovaţi că se află acolo. Ca prieten sau ca intim al lui Verlaine, cu siguranţă că i-aş fi tras palme. Ca cititor umil în mulţimea obscură, nu cunosc decît poetul nemuritor. Bucuria mea e să-l iubesc. Datoria mea e să-l iert pentru răul făcut altora. În ochii lui, aveam două calităţi. Nu mă cunoştea, şi-l ascultam cînd vorbea” (Jules Renard).

*

A.E.: „Nu-ţi poţi lepăda memoria ca pe o haină prea uzată. Eventual o poţi purta ca pe o rufă pe care o speli periodic”.

*

Necunoscutul: o mediere enigmatică între tine şi lume.

© 2007 Revista Ramuri